Att jobba inom sportbranschen

Johanna Alba brinner för att berätta sporthistorier och arbetar idag som kommunikatör på Svenska Volleybollförbundet, en tjänst hon rekryterades till genom PerformIQ. Vi träffade Johanna för att se hur hon trivs på sitt nya jobb och höra hennes bästa tips för de som vill jobba inom sportbranschen.
Dela denna artikel i sociala medier

Hur är det att ha ditt jobb?
    – Väldigt roligt och utmanade! Jag hade ingen kunskap om volleyboll sedan tidigare, så det är en helt ny värld med en ny kultur. Det är mycket nytt att lära och det är en stor del av varför det här är så roligt. Första arbetsveckan innehöll några av årets viktigaste event och jag kastade mig in i det!

Roligaste arbetsuppgiften?
    – Matcherna. Spelarna på plan får verkligen utlopp för hela sitt känsloregister under en match och även på läktaren blir det många känslor. Jag är en riktig tävlingsmänniska men kunde själv aldrig satsa på grund av en knäskada. Senare upptäckte jag att det går att jobba med sporten från sidan och på så vis ändå vara en del av gemenskapen, glädjen och att få utlopp för tävlingsmänniskan i en.

" Att vara på ett mindre förbund med begränsade resurser har verkligen utvecklat min kreativitet och effektivitet "

Vilka egenskaper tar du med dig från idrotten in i näringslivet?
    – Gemenskap. Att jobba för laget och dela glädjen. Det handlar om att verkligen älska idrotten. När jag var tolv år skadade jag knäet, men fortsatte med fotbollen upp till 20-årsåldern. Det gjorde mig otroligt målmedveten och självgående. Jag var med på alla träningar och gjorde min sjukgymnastik för att kroppen skulle hålla medan de andra gjorde de roliga övningarna. Jag ville så innerligt komma tillbaka.

Johannas tre tips till dig som vill jobba inom sportbranschen


1, Var envis och stå på dig
.
Jag hade en praktiktermin på min utbildning Medie- och kommunikationsvetenskap och ville verkligen göra den på MoDo Hockey. De svarade inte på min ansökan, men jag hörde av mig igen och igen och igen. Min handledare berättade senare att de hade fått väldigt många ansökningar, men i och med att jag inte slutade höra av mig, tog jag mig igenom bruset och det blev tydligt att jag verkligen ville praktisera där.

2, Testa en annan väg. 
För mig som kommer från en hockeyfamilj var ett jobb inom hockeyn en självklarhet. Men jag är otroligt glad att jag testade på en, för mig, ny sport med volleybollen. Oavsett idrott, finns det många gemensamma nämnare när du jobbar inom sportbranschen och mitt nuvarande jobb ger mig otroligt mycket erfarenhet som är guld värd. Att börja jobba på Volleybollförbundet har gett mig ett nyfunnet intresse och verkligen utmanat mig.

Image
Fotograf robert boman

3, Sök dig till mindre förbund och klubbar. 
Det kan kännas naturligt att söka till de stora och välkända förbunden och klubbarna. Jag gick själv från ett väldigt stort företag till Volleybollförbundet. Att vara på ett mindre förbund med begränsade resurser har verkligen utvecklat min kreativitet och effektivitet.

FLER Nyheter
Tips från coachen

Tips, kontakt och spelregler

Lediga tjänster

I platsbanken finns alla våra tillgängliga jobb samlade på ett ställe. Så du enkelt kan söka.
Läs mer

Att jobba som konsult

Våra konsulter berättar om sina upplevelser av PerformIQ. Samt lite tips från coachen.
Läs mer

Jobba internt hos oss

Har du vad som krävs? Här berättar vi om hur det är att jobba på företaget som har idrotten i sitt DNA.
Läs mer

Om PerformIQ

Här finns berättelsen om hur allt började, vår värdegrund och vart vi är påväg idag.
Läs mer

I behov av personal?

Vill du rekrytera eller bemanna? Läs mer om varför företag använder oss för att stärka sina team.
Läs mer

Team Aron Assistans

Upptäck vårt assistansbolag som vi äger tillsammans med Aron Anderson och Tomas Fogdö.
Läs mer

Sociala medier

Häng med i de senaste nyheterna, tipsen och intervjuerna! Följ oss i sociala medier.

Kontakt

Har du tips, frågor eller andra funderingar? Kontakta oss, så berättar vi mer!
Läs mer