• Översätt
Ingenjören som navigerade från trygghet till passion

Ingenjören som navigerade från trygghet till passion

”En dag ska jag bli president för Olympiska Spelen” Så lyder Karl Tiselius vision. Karl är en av våra deltagare i PerformIQ Potential – Stöd och Matchning som bytte tryggheten från ett välbetalt civilingenjörsjobb för sin passion för coachning och idrott. Från och med 1 september är Karl på plats på sin nya arbetsplats i drömjobbet som Klubbtränare för IFK Lidingö SOK.

Vem är Karl?

”Jag hade en trygg och bra, ganska vanlig uppväxt i Falun – starkt präglad av sport och idrott” berättar Karl. I Faluskogarna visade sig Karl tidigt vara en riktigt orienteringstalang. Eller egentligen mångtalang inom flertalet idrotter – men orienteringen var den som satte sig starkast i ungdomsåren. På Elitidrottsgymnasiet i Sandviken ställdes Karl inför ett beslut: Elitsatsning eller karriär. Och valet föll på det senare. Efter gymnasiet sökte han in till Industriell Ekonomi på Chalmers i Göteborg och blev antagen, men släppte aldrig riktigt taget om idrotten.

Efter många hårt arbetande år på en karriärsbana som gick åt helt rätt håll rann musten tillslut ur Karl. Hjärtat bankade inte längre – eller hade kanske aldrig bankat för, den yrkesbana han målmedvetet styrt in på. Fokuset på hårda värden och en stark karriär har någonstans förbytts mot en längtan till er mer passionsinriktat yrkesliv där hans drivkraft verkligen får komma till liv.

I slutet av 2019 fick Karl nog. I ett gemensamt beslut med dåvarande sambon sa de båda upp sig från sina respektiva arbeten och begav sig ut på en resa till Nya Zeeland, på obestämd tid – med syfte att hitta tillbaka till passionen, glädjen och drivet. En resa i jakt på livsförändring. Men så lamslogs hela världen av en pandemi och covid-19 fanns på allas läppar. Dörren till alla potentiella yrkesmöjligheter stängdes tvärt.

Efter några månader som arbetssökande tillbaka i Svergie beslutade sig Karl för att börja studera. Han hittade en utbildning som hette ”Tränare för prestation” som direkt träffade helt rätt i hjärtat. Till en början sågs utbildningen som ett roligt tidsfördriv, och en nyttig erfarenhet att lägga till CV:t. Men allt efter tiden gick blev Karl mer och mer övertygad: Det är ju det här han är menad att göra.

Hur hittade du till PerformIQ Potential – Stöd och Matchning?

”Från arbetsförmedlingen/försäkringskassan fick jag besked om att jag var tvungen att gå något form av program för att fortsätta vara inskriven. Av en slump valde jag Stöd och Matchning. I listan av valbara leverantörer såg jag i det finstilta att det stod någonting om idrott under PerformIQ Potential – mer övertygelse än så behövdes inte för mig. ”

Karl tänker tillbaka på det första mötet med sin Coach Sara Eklöf Kojhassarly och skrattar när han minns att han i våras berättat för henne att ”Den 1 september ska jag ha ett jobb”. Idrotten, och kanske framförallt de egenskaper som Karl förvärvat genom idrotten har haft stor betydelse för den målmedvetenhet, fokus och förmåga att sätta deadlines som han besitter. Egenskaper som vi arbetar mycket med inom såväl PerformIQ som PerformIQ Potential.

Vilka var dina förväntningar på PerformIQ Potential?

”Att få hjälp med att formulera CV, pitcha in och sälja sig själv bättre i intervjuer. Och att få ett större nätverk såklart, en slags dörröppnare till nya möjligheter” berättar Karl. Att det finns en idrottsfilosofi som genomsyrar hela bolaget ser han också som väldigt positivt då det möjliggör en bättre förståelse för just Karls bakgrund och var han ser nästa steg i karriären.

Vad har du uppskattat mest med att vara en deltagare i programmet?

”De coachande samtalen, helt klart. Att ha någon som faktiskt lyssnar och som kan hjälpa till att vägleda dit man vill. I mitt fall handlade det om att hitta någonting jag var passionerad för, inte bara vilket jobb som helst. Sara hade inte bråttom utan det kände som att det var lika viktigt för henne som för mig att hitta någonting som verkligen kändes rätt i hjärtat. I samtalen kunde hon snappa upp det väsentliga och leda åt olika riktningar för att se vilket håll som passade just mig bäst.”

Stundtals under sin period som arbetssökande har Karl kämpat med måendet och har i perioder haft det tufft på flera plan rent mentalt.

”I mitt arbete är det vanligt att jag i mina inledande coachningssamtal möts av deltagare som upplever en form av hjälplöshet och tankar som; Var är jag påväg? Varför har jag inget jobb? Kommer jag någonsin få ett jobb? Varför går jag på A-kassa? I de situationerna är vårt uppdrag att finnas där, stötta, peppa, motivera och inspirera för att hjläpa våra deltagare att bygga upp en positiv självbild igen. Det är otroligt viktigt för att vi ska kunna matcha våra deltagare mot rätt möjlighet när den dyker upp” Sara Eklöf Kojhassarly, Coach på PerformIQ Potential

Sista frågan Karl; Vilka är dina bästa tips till någon som är arbetssökande just nu?

”Känn efter – före.”

Om du befinner dig i en liknande situation som Karl är det hans allra bästa tips till dig. Gör allt du kan för att säkerställa att det blir rätt den här gången, att det känns rätt i hjärtat och att den här möjligheten gör dig lycklig. För Karls del innebar det bland annat att han ringde runt till andra Coacher/Tränare och bokade träffar för att på nära håll få förstålese för såväl för- som nackdelar för arbetet i praktiken. Dessutom gav han sig själv rätten att få fundera ordentligt, bolla möjligheten med Sara och sedan fundera lite till innan han gav sitt besked om att tacka ja till sitt nya arbete.

Stort tack Karl för din berättelse och stort lycka till med ditt nya uppdrag!