God jul önskar PerformIQ och WeRise

Som årets julklapp har PerformIQ valt att stötta Linnéa Elfström Schederin och hennes föreläsningsprojekt WeRise.
Dela denna artikel i sociala medier

2015 packar Linnéa Elfström Schederin inför flytten till Stockholm och nya handbollslaget i Elitserien. Bland flyttkartongerna hittar hon dagböckerna från grundskolan.
     – Jag hade skrivit om hur jag mådde åren efter mina föräldrars separation. Det stod saker som ”snart är det försent” och ”tappar tid med pappa”. Jag beskrev hur jag försökte hitta min egen väg, men att mina föräldrar smulade sönder mig. När jag läste högt för mamma ur böckerna så sa hon ”du borde föreläsa om det här”.

När Linnéa var åtta år, separerade hennes föräldrar. Därefter följde många år då Linnéa blev skuldbelagd, manipulerad och föräldrarna spelade ut henne mot varandra.
     – Det gör något med en. Det kändes som det sprakade i mig, men genom handbollen kunde jag kanalisera mina känslor. De gånger pappa lovat att han skulle komma till träningen och inte dök upp, de blev mina bästa träningar. Samma sak var det med matcherna. Jag lärde mig att använda mina känslor, att spela smart och psykiskt aggressivt.

Image

Fotograf denna och omslagsbild: Felicia Andreasson

" Det tog mig sju år att ta mig från division 3 till Elitserien, då ska jag klara den här utmaningen också. Jag ger mig inte när något är svårt "

Efter högstadiet flyttade Linnéa från Ljusne där mamman bor, till Bollnäs för att läsa estetiska linjen med inriktning sång kombinerat med handbollsgymnasiet. Efter studenten blir det division 1 med Strands IF. Laget avancerar till Allsvenskan, men blir inte långvariga. Hösten 2015 blir Linnéa signad till Spårvägen i Stockholm. Hon ska äntligen få spela i Elitserien. När Linnéa packar inför flytten, hittar hon sina dagböcker.

Image

Fotograf Anders Johnson 

Linnéa lyssnar på sin mamma råd och börjar föreläsa om hur föräldrarnas separation påverkade henne. Samtidigt spelar hon i Elitserien och jobbar extra som konsult i PerformIQs idrottspool.
     – Genom min föreläsning vill jag ge barnen en röst. Jag tvingades ta ansvar och bli vuxen som tioåring. Det vore häftigt om föräldrar kunde lära sig av mina erfarenheter och göra rätt från början. Så de inte skadar sina barn.

Men under hösten 2015 sker det som inte får ske. Hon skadar sig.
     – Det hände under ett gympass. Jag fick något som kallas för diskbuktning i nacken, vilket är ett förstadie till diskbråck. Efter det hade jag problem med nacken, särskilt vid hård eller fel träning, men det var hanterbart. När Spårvägen gick ner i Allsvenskan blev jag signad till Skövde HF som spelar i Elitserien och hösten 2017 flyttar jag dit.

I Skövde ökar Linnéa upp träningen och smärtan i nacken blir snart outhärdlig. Det dröjer inte länge innan hon tvingas bryta kontraktet.
     – Handbollen var en så stor del av min identitet, jag ville bli en av de bästa i Sverige, men smärtan var som en kniv mellan skulderbladen och jag kunde inte ge allt fysiskt eller psykiskt. Jag kunde inte gå in för det lika hårt som resten av laget och då var det enda rätta för mig att bryta kontraktet. Det har gått ett år och jag har varit så ledsen. Men det är också ett år utan smärta.

 

IDROTTENS EGENSKAPER

Egenskaper som handbollen har utvecklat hos Linnéa

  • Disciplin
  • Förberedelse inför utmaningar
  • Envishet

  LINNÉAS PUBLIK
Med sin föreläsning har Linnéa bland annat föreläst för

  • Domare
  • Kvinnojourer
  • Högstadieelever

Förutom att hålla föreläsningar genom WeRise, bor och studerar Linnéa numera i Stockholm. Där hon läser till att bli musikalartist.
     – Genom idrotten har jag lärt mig att fokusera och förbereda mig. Det tog mig sju år att ta mig från division 3 till Elitserien, då ska jag klara den här utmaningen också. Jag ger mig inte när något är svårt. 

FLER Nyheter
Tips från coachen

Tips, kontakt och spelregler

Lediga tjänster

I platsbanken finns alla våra tillgängliga jobb samlade på ett ställe. Så du enkelt kan söka.
Läs mer

Att jobba som konsult

Våra konsulter berättar om sina upplevelser av PerformIQ. Samt lite tips från coachen.
Läs mer

Jobba internt hos oss

Har du vad som krävs? Här berättar vi om hur det är att jobba på företaget som har idrotten i sitt DNA.
Läs mer

Om PerformIQ

Här finns berättelsen om hur allt började, vår värdegrund och vart vi är påväg idag.
Läs mer

I behov av personal?

Vill du rekrytera eller bemanna? Läs mer om varför företag använder oss för att stärka sina team.
Läs mer

Team Aron Assistans

Upptäck vårt assistansbolag som vi äger tillsammans med Aron Anderson och Tomas Fogdö.
Läs mer

Sociala medier

Häng med i de senaste nyheterna, tipsen och intervjuerna! Följ oss i sociala medier.

Kontakt

Har du tips, frågor eller andra funderingar? Kontakta oss, så berättar vi mer!
Läs mer