Tips inför anställningsintervjun

Dela denna artikel i sociala medier

Du har en inbokad intervju, GRATTIS! Nu är det viktigt att du förbereder dig på rätt sätt och därför vill vi ge dig några råd på vägen för att det ska gå så bra som möjligt.

Tänk på att vara påläst om företaget och tjänsten!
Att vara ordentligt förberedd visar att du är intresserad och du gör också ett gott första intryck. Skaffa dig kunskap och läs på om företaget genom att besöka deras webbplats. Med största sannolikhet kommer en av de inledande frågorna vara vad du känner till om företaget.

Öva på vanligt förekommande intervjufrågor!
Se till att vara väl förberedd så att du kan svara på frågorna utan större problem. Läs igenom din CV och ansökan inför intervjun. Det är viktigt att förbereda sig på frågor såsom; – Varför vill du arbeta för oss?

  • Styrkor och svagheter?
  • Varför du har sökt tjänsten?
  • Vad gör just dig till rätt person för tjänsten?

Framhäv dina styrkor, men var också ödmjuk inför dina svagheter. Alla har sidor att utveckla, det gäller bara att vara medveten om dem.

Öva på att presentera dig!
Det är viktigt att du förbereder en självpresentation om rekryteraren ber dig berätta om dig själv. Fokusera på relevant erfarenhet sedan tidigare, vad du kan och vad du vill. Presentationen bör vara cirka en minut lång.

Förbered egna frågor!
Anteckna frågor som är viktiga för dig att ställa, både om företaget och om den aktuella tjänsten.

Försök att se så representativ ut som möjligt!
Var hel och ren samt visa med dina kläder att du tycker att intervjun är ett viktigt tillfälle att presentera dig.

Bli medveten om ditt kroppsspråk!
Träna framför spegeln. Undvik klickande pennor, stampande fötter och korsade armar. Försök istället att med din kropp, ge samma öppna och positiva intryck, som du vill ge med dina ord. Glöm inte ögonkontakt med den du samtalar med!

Se till att du kommer i tid till intervjun!
Ta reda på hur du tar dig till företaget och planera din resväg. Ha alltid god tid på dig och undvik att stressa. Skulle du trots allt bli försenad, ring och meddela att du blir sen. Se till att du tar med dig kontaktuppgifter till den person som du ska träffa. Men kom ihåg, för att göra ett gott intryck bör du komma i tid!

Stäng av mobilen innan intervjun börjar!
Det finns inga ursäkter för en telefon som avbryter ett viktigt möte som kan förändra karriären. Tänk på att stänga av mobilen innan du möter rekryteraren.

Var positiv, öppen och glad – ett leende är aldrig fel!
Ha ett fast handslag och tänk på ditt kroppsspråk. Erbjuds dryck – tacka gärna ja, det ger möjlighet till en mjukare inledning.
Tro på dig själv!
Var ödmjuk och framhäv dina starka sidor. Var dig själv! Det innebär att du ska gå in på intervjun med självförtroende, framhäv vad du är duktig på och lyft fram viktiga erfarenheter som kan vara till din fördel för tjänsten.

Ta med din CV, ansökan och övriga intyg/betyg.
Det är alltid bra att ta med sig dina ansökningshandlingar.

Var ärlig!
Lika viktigt som att du passar för tjänsten, är det att företaget passar dig. Ju mer sanningsenlig du är desto större möjlighet är det att du hamnar på rätt plats.

Ta det lugnt!
Det är vanligt att vara nervös vid en intervju, men ofta släpper nervositeten en bit in i intervjun. Om du blir osäker på ditt svar eller din formulering, ta några minuter till eftertanke. Var inte rädd för att fundera en stund på ditt svar, det är bättre att tänka innan du svarar, än att ge ett förhastat svar. Förstår du inte frågan, be om ett förtydligande. Försök att svara på frågorna på ett tydligt sätt och håll dig fokuserad.

Prata inte illa om tidigare chefer eller arbetsgivare!
Hamnar du i en situation där du får en fråga om varför ni inte kom överens bör du tänka på att vara saklig och tydlig samt berätta om vilka olika uppfattningar ni hade. Säg aldrig att ”chefen var en idiot” eller att ”alla på företaget var riktiga knäppskallar”.

Förbered avslutande frågor!
Ställ dina förberedda frågor och avsluta med att fråga när du kan förvänta dig uppföljning och på vilket sätt du kommer att bli kontaktad. Har du inte kontaktuppgifter till de personer som du har träffat be gärna om att få deras visitkort.

Tacka alltid för en trevlig intervju!
Visa tydligt att du är intresserad av tjänsten.

LYCKA TILL