Maxa besöket på jobbmässan

Dela denna artikel i sociala medier

Det är högsäsong för jobbmässor! Med några få förberedelser kan ett besök ge kontakter, en väg till nästa arbete och inspiration för var du vill göra karriär. Vår konsultchef Katarina Anfelt ger sina bästa tips för en maxad mässa.

Förberedelser
1. Ta reda på vilka företag som ställer ut. Lista upp vilka du vill träffa så du hinner med alla.

2. Läs på om företagen och förbered frågor. Hitta något specifikt med företagen som du tycker om. Det är ganska intetsägande att säga att ett företag är stort/litet/familjärt. Till exempel älskar vi på PerformIQ när personer berättar om sin idrottsbakgrund. Då vet vi att de står bakom vår värdegrund.

3. Uppdatera din LinkedIn eller CV. Skriv ut eventuella CVn för att dela ut. Om din mejl är något i stil med Partyprinzezzan@hotmail.com, skaffa en ny med för- och efternamn. Partyprinzezzan kan leda till ett gott skratt, men det är inte av den anledningen du vill bli ihågkommen.

“mässutställare är nyfikna på alla som kommer fram”

På mässan
1. Om kompisarna inte vill gå till samma utställare som du, släpp dem. Ni kan hänga efteråt.

2. Presentera dig och berätta att du känner till företaget. Ställ dina frågor och ta reda på det du vill veta. Genom att vara påläst och intresserad, blir du genast mer aktuell för företaget.

3. Fråga om du får lägga till personen på LinkedIn för att lätt byta kontaktuppgifter. Vissa företag föredrar ett utskrivet CV eller mejladress istället.

4. Är du blyg eller tycker att det känns jobbigt att sälja in dig? Tänk på att mässutställare är nyfikna på alla som kommer fram. Det är vår uppgift att göra dig tillräckligt trygg för att kunna berätta om dig själv. Att vara introvert kan dessutom vara en fördel för vissa tjänster.

Fick du tidsbrist eller hittade ett bra företag som du inte visste existerade?
– Det är helt okej att inte vara förberedd. Var bara ärlig och säg att du inte har hört så mycket om företaget och att du är nyfiken. Vi står på mässan för er skull och berättar gärna mer!

2018-02-16