Rekrytera hållbart med rätt kravprofil

Tydlig, verklighetsbaserad och realistisk. En kravprofil som uppnår de ledorden, ger framgångsrika rekryteringar. Marina Joelsson HR-chef RKW Sweden, gör lyckade och hållbara rekryteringar genom att förlita sig på PerformIQ. – PerformIQ ifrågasätter mig och vill verkligen förstå vad RKW behöver. Jag har lärt mig mycket om rekryteringar inom min organisation genom dem, säger Marina Joelsson, HR-chef RKW Sweden.
Dela denna artikel i sociala medier

RKW producerar och utvecklar produkter inom plastindustrin. En konkurrensutsatt marknad där företaget behöver vara expert på sitt område för att överleva. RKW växer och sedan 2016 är PerformIQ ansvarig för rekryteringar till tjänstemannasektorn.

Frågor, funderingar och ifrågasättande
Företaget har en liten HR-avdelning och det finns inte utrymme för att sköta rekryteringsprocesser internt. Men Marina Joelsson uppskattar PerformIQs tjänster av långt större anledningar än att de sparar tid och energi.
     – Jag behövde en partner som inte sitter här hos oss. Någon som har en professionell distans och rekryterar det vi verkligen behöver, säger Marina Joelsson.

Karolina Björkander Christensen, kontorschef PerformIQ Malmö och en av ansvariga rekryteringskonsulter för RKW, berättar om vikten av att ifrågasätta och förstå kundens behov och förväntningar. Genom att diskutera fram och tillbaka reder rekryteringskonsulten ut företagets behov och ökar förutsättningarna för att hitta den profil som kompletterar arbetslaget.
     – Som rekryteringskonsult försöker jag förstå Marina och RKWs behov. Vi diskuterar problem som uppstår under vägen och jag presenterar och bollar kandidater med henne. Vi fick en väldigt bra kontakt från första stund, säger Karolina Björkander Christensen.

" När kravprofilen inte stämmer med verkligheten
så blir det fel "

Utvärderingar och uppföljningsluncher
PerformIQ är noga med att hålla kontakten med personerna som de rekryterar ut. Några månader efter påbörjad anställning, bjuder ansvarig rekryteringskonsult den utrekryterade på lunch. Under lunchen diskuterar de rekryteringen och hur personen trivs på sin nya arbetsplats. Något som Marina Joelsson verkligen uppskattar. 
     –  PerformIQ tar verkligen bra hand om sina konsulter och utrekryterade. Genom att hålla kontakten gör de en kvalitétscheck på sitt arbete. Vilket gör dem ännu bättre i framtiden. För mig är PerformIQ väldigt starkt sammankopplat med ordet kvalitét, säger Marina Joelsson.

Dåliga erfarenheter och felrekryteringar
Innan Marina Joelsson tog in PerformIQ, hade hon upplevt och hanterat konsekvenserna av felrekryteringar. Hon hade också negativa upplevelser av rekryteringsföretag som publicerar logga utan godkännande, slarvar med stavningen i annonser och att rekryteringskonsulterna snabbt skapar sig en felaktig bild av vem de ska rekrytera. När det har blivit felrekryteringar har det, enligt Marina Joelsson berott på flera saker.
     –  När kravprofilen inte stämmer med verkligheten så blir det fel. Ett av de största misstagen jag begått, var att gå på magkänslan. Att anställa någon för att personen är charmig och ger en bra magkänsla. Det har gett mig mycket stress i efterhand. Men vi har lärt oss av våra misstag och det gör att jag än mer uppskattar samarbetet med PerformIQ, säger Marina Joelsson.

Vill du har hjälp med rekrytering?
Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig och berättar mer.
Tips från coachen

Tips, kontakt och spelregler

Lediga tjänster

I platsbanken finns alla våra tillgängliga jobb samlade på ett ställe. Så du enkelt kan söka.
Läs mer

Att jobba som konsult

Våra konsulter berättar om sina upplevelser av PerformIQ. Samt lite tips från coachen.
Läs mer

Jobba internt hos oss

Har du vad som krävs? Här berättar vi om hur det är att jobba på företaget som har idrotten i sitt DNA.
Läs mer

Om PerformIQ

Här finns berättelsen om hur allt började, vår värdegrund och vart vi är påväg idag.
Läs mer

I behov av personal?

Vill du rekrytera eller bemanna? Läs mer om varför företag använder oss för att stärka sina team.
Läs mer

Team Aron Assistans

Upptäck vårt assistansbolag som vi äger tillsammans med Aron Anderson och Tomas Fogdö.
Läs mer

Sociala medier

Häng med i de senaste nyheterna, tipsen och intervjuerna! Följ oss i sociala medier.

Kontakt

Har du tips, frågor eller andra funderingar? Kontakta oss, så berättar vi mer!
Läs mer